lørdag 2. mai 2015

Er barna i Nepal verdt mer enn dem som drukner i Middelhavet?

(Bilde: AKØ)
Jeg leser nyheter, jeg.
Først kom nyhetene der flyktninger fra krigsherjede land på det afrikanske kontinent prøver å flykte til Europa. De blir på veien utnyttet av hensynsløse menneskesmuglere som sender dem til havs på overfylte, knapt sjødyktige båter. Det går som det må gå; de havner i vannet og drukner, de som ikke blir plukket opp av skip i området.
Så kommer politikerne inn og vil ikke ta ansvar for flyktningene. Det blir full forvirring, skipene i området får ikke landsatt flyktningene de har tatt opp, og enda fler drukner.
 
Her i landet er de fleste forskrekket og synes synd på flykningene, bortsett fra dem som synes mørkhudede er mindre verdt - i hvertfall når de kommer hit. Muslimer er mange av dem også, så det kan godt hende at de forvandler seg til terrorister her. De foreslår å hjelpe dem der de er. Og hvor er de? På flukt fra nettop dem vi frykter. Vranglærte "muslimer" som har lest koranen slik vi sier "djevelen leser bibelen". Å hjelpe dem der de er kan være umulig for tiden. Statsministeren vil sende et skip til høsten... senest.

Så kom katastrofen i Nepal. (Heldigvis, sa de kanskje i regjeringsbygget?) Det ble straks sendt medisinsk nødhjelp fra Norge. Det rapporteres daglig om døde og levende, ødeleggelsene av en verdensarv, heltemodige hjelpearbeidere som redder overlevende ut av raserte bygg. Og mesteparten av reportasjene om druknede flyktninger ble borte.

Ja dette blir litt som å sette to svake grupperinger opp mot hverandre. Omtrent som når man krangler om hvor mye det koster landet å ha full sykelønn fremfor å sørge for å øke minstepensjonen. Valget mellom pest og kolera. Men jeg kan ikke dy meg for å tenke på hvorvidt barna i Nepal er mer verdt enn barna fra Afrika...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar