søndag 2. januar 2011

God jul og et fredelig nytt år!

Bilde: Karl Larsson
Da er julen omtrent ferdig. Det er min yndlingshøytid.Jeg gikk og gledet meg i flere uker, og så var endelig julen her! Og så ble det på mange måter et lite antiklimaks. Jeg hadde bakt, vasket gulv, pyntet og båret ved, og så satt jeg her og lurte igrunnen på hva jeg skulle gjøre... Jeg hadde gledet meg veldig til å slappe av i julen, og det hadde jeg endelig sjansen til nå, og så satt jeg med en følelse av at jeg skulle ha gjort noe... Kanskje overgangen var for brå? Jeg jobber hardt og rett før jul er ingen nedtrappingstid på jobben hos meg - massevis av ting som skal sjekkes, rapporter, avslutning av prosjekter, fremlegg osv. Og så er det plutselig fri - men ikke helt - det skal gjøres massevis hjemme, og jeg styrer noe veldig for å bli ferdig i tide. Og så er det plutselig jul! Og jeg satt helt stille (etter å ha båret enda mer ved) og lurte på hva jeg skulle gjøre! Det har jeg aldri problemer med ellers... Muligens fordi jeg alltid har nok av ting som jeg burde gjøre.

I år feiret jeg julaften hos en venninne - her i de store skoger - med litt andre tradisjoner på mat enn det jeg er vokst opp med, og hva jeg har valgt for min julefeiring. Det er ikke store forskjeller, men merkbare. Jeg fikk nydelig ribbe, med medisterpølse og innmatspølse, som jeg bare har smakt noen få ganger før - for veldig lenge siden. Den var faktisk utrolig god! Poteter - selvfølgelig - og surkål. Og så lefse! og ribbefett! Moltekrem til dessert fikk jeg også! Maten var utrolig god den, og som min venninne sa; det er Hedmarkskost! Jeg blir jo selvfølgelig sittende og tenke litt på forskjellene. Jeg er vokst opp med ribbe. Svineribbe. Men vi hadde også masse annet - som mors kjøttkaker med stekt løk, medisterpølse (både kjøpepølse og hjemmelaget), kotletter (sikkert fra familieribba), og surkål, ertestuing med gulrøtter (!), poteter og brun saus. Min mor hadde også en slags buljongsuppe (skulle nok være consommé) med små kjøttboller oppi, som ble servert som forrett. Dessert var alltid molter med krem - ikke moltekrem! Det er små forskjeller, sier du kanskje, men det er merkbart for en som alltid er opptatt av mattradisjoner. Det er litt eksotisk å prøve innmatspølse, og det med ribbefett i stedenfor saus er også litt uvant. Lefse synes jeg er godt til alt mulig - så jeg kjøpte den med det samme. Jeg synes det er fint å oppleve nye tradisjoner. Til jul vil alle alltid servere det beste de har, og det er somregel godt alt sammen, men det er liksom noe med det. Selv har jeg valgt bort svineribbe som julemat for mange år siden

Jeg serverer alltid pinnekjøtt når vi feirer jul her hjemme. Ikke røkt, bare tørket. Godt utvannet, og dampet til bena nesten faller fra kjøttet. Med kålrotstappe, poteter og sjy. Vi har ikke moltekrem eller noe med molter til dessert - vi har tilslørte bondepiker, i skåler av krumkake. Jeg serverer ikke noe forrett heller, men nok av pinnekjøtt. Skikkelig vestlandsk kost - som jeg opplevde i et annet hjem da jeg vokste opp - og  som jentungen og jeg har funnet ut er tingen for oss. Jeg vet jeg er litt rar som går helt bort fra barndommens hjemlige tradisjoner, men det har nå blitt slik. I år ble det 4.juledag som ble vår hjemlige julaften, siden jentungen kom hjem 3.juledag fra å ha feiret jul med sin far og hans familie. Vi hadde familie, pakker og full fart! Kjempekoselig ble det!

Vi har ellers hatt det veldig stille og rolig i romjulen. Et julebesøk hos en ny venninne (med nydelig indrefilét og fantastisk saus forresten!) og nyttårsaften med en tur innom Evenstad kirke og hos venner med kalkun og alt som hører til. Tilogmed fyrverkeri fikk vi se! Kjæresten til datteren i huset hadde vært forutseende nok til å ta med!

Bilde: C.Ø.A.
Nå er det slutt på julefreden. I morgen starter jeg opp med jobbing igjen og med alt vi skal gjøre fremover. Det blir litt av en overgang, men det skal bli bra å komme igang igjen... Det er bare så vemodig å tenke på at nå er den over for denne gangen igjen... selv om juletreet skal få stå noen dager til!

-fix.

2 kommentarer:

 1. Godt nyttår ønskes deg. Med og uten moltekrem.

  Her har vi gått rett på husfars julekost, pinnekjøtt. Som han fikser.
  Har ikke feiret jul "hjemme" på mange mange år, så egne tradisjoner er viktig å skape seg.
  Vi finner forøvrig aldri frem til den ulitmate desserten som skal være tradisjon og vår... skjønt, multeis seiler opp som favoritt.

  SvarSlett
 2. De egne tradisjonene er dem barna husker - til de lager seg egne tradisjoner igjen... Men det viktigste er stemningen rundt det hele!

  SvarSlett