søndag 1. august 2010

Høsten nærmer seg...


Og med høsten kommer de nydelige fargene, den utrolig klare luften som er så god å puste i, og blåbærene er straks modne, tyttebærene også. Jeg har sett en del sopp i det siste, og planlegger å gå og finne noen som er spiselige. I september begynner småviltjakta, og ikke lenge etter kommer elgjakta, som heromkring er som et skille i hverdagen for mange. Min mor har i lengre tid sett til multene på fjellet her, og jeg vet hun er i startgropa for lange turer med bøtte og spann. Jeg er ikke noen kløpper på multer, men jeg liker tanken på å utnytte det naturen stiller opp med, og jeg bruker nesten ikke oksekjøtt lengre, bare elg. Det er også mye rognebærkart på trærne her, så jeg regner med å få laget noen glass med rognebærgelé også.

Det er mange forskjellige oppskrifter på å preservere bær og frukt, og syltetøy er vel en stor slager. Jeg for min del er veldig glad i tyttebærsyltetøy kokt med kanelstenger. Da blir den litt rund i smaken, og kan med hell brukes på f.eks sveler eller vafler.

Den store nedturen for meg og sikkert de fleste er når man åpner et syltetøyglass og det er muggete, eller saften er grønn på toppen av flasken... Fysjom!! Det som er alfa og omega er selvfølgelig heeeelt rene glass og flasker, som i tillegg til å være vasket opp og vasket med krystallsoda er varmet opp i ovn til rundt 100 grader C. Og syltetøyet skal være kokende når det fylles på glassene - det samme med geléen. Mange har aldri brukt noe så gammeldags som syltevoks, men det virker! Bare å helle litt på toppen av syltetøyet eller geléen, legg også et flak med bakepapir over før du skrur til lokket, hvis du ikke er så heldig å ha gode norgesglass, som bare trenger hele og myke gummipakninger. Da er du bortimot garantert at det ikke kommer luft til. Når det gjelder saft; samme prinsipp, men ikke syltevoks. Du heller på med saft til det er helt fullt, og sørger for at det renner litt over når du setter på korken, enten det er kork som følger med flasken eller de gode, gamle røde gummikorkene som du bretter over flasken.

Denne høsten er jeg så heldig å få jobbe med ett av mine yndlingsfag, nemlig mat og helse. Da skal vi gjøre litt av dette, og forhåpentlig få nok syltetøy til at ungene får litt hver når vi lager rundstykker senere i perioden. Det er ingen heksekunst, det krever bare litt tid og lyst.

Jeg gleder meg til høsten!

Annefix.

Bildet er sakset fra http://www3.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/nord-jaeren/1.6802618

2 kommentarer: